Toename van brandwonden door grotere populariteit biohaarden

Het afgelopen jaar is het aantal ernstige brandwonden toegenomen. Dat meldt de Nederlandse Brandwondenstichting. Dit komt onder meer door mensen die gebruik maken van een nephaard of sfeerverlichting waarbij gebruik gemaakt word van brandbare gel, die echter behoorlijk gevaarlijk kan zijn. In diverse brandwondencentra zijn alleen al in de eerste helft van het jaar zo’n vijftig mensen opgenomen met diverse brandwonden. Bijvoorbeeld aan hun borst, hals, gezicht en handen. Brandwonden met gel kunnen behoorlijk heftig zijn. Zo moest een groot deel van alle slachtoffers meer dan twee weken lang in het ziekenhuis verblijven. De Brandwondenstichting vindt dit een zorgwekkende ontwikkeling.

Populair
Gerard Beerthuizen, chirurg van het Brandwondencentrum in Groningen, ziet een duidelijke link met de toenemende populariteit van bio-ethanol haarden. Veel van deze biokachels hebben geen speciale afvoer nodig en zijn in ieder huis makkelijk te installeren. Bovendien zijn ze ook nog relatief erg goedkoop, wat leidt tot een grote toename van mensen die er eentje in huis hebben.

Steekvlam
Alleen al in Groningen zag Beerthuizen twaalf mensen voorbijkomen met brandwonden die ze hadden opgelopen na een ongeluk met bio-ethanol. Negen van hen werden opgenomen in het ziekenhuis voor behandeling. Volgens de arts lijkt de bio brandstof heel veilig, maar kan het potentieel erg gevaarlijk zijn. Als de gel na verloop van tijd is opgebrand, gaat het vuur vanzelf uit. De reservoirs zijn dan echter nog steeds erg heet. Op het moment dat je dan de kachel opent om hem bij te vullen met het vluchtige bio-ethanol is de kans zeer aanwezig dat er een grote steekvlam ontstaat. Niet alleen de persoon die de kachel bijvult is hiervan het slachtoffer, ook omstanders lopen vaak brandwonden op. “Mensen hebben vaak geen idee van de mogelijke gevaren van bio-ethonal in een sfeerhaard”, waarschuwt Beerthuizen. “Vaak zit er wel een waarschuwing bij, maar dat is geen systeem dat goed werkt.”

Advies
De Brandwondenstichting geeft inmiddels nadrukkelijk het advies om altijd een blusdeken in de buurt te houden als je een gelhaard hebt die werkt op bio-ethanolgel. Mocht er dan een ongeluk gebeuren, dan is de gel in ieder geval makkelijk te doven. Nog beter is het om minimaal een uur te wachten met het bijvullen van de bio gel. Uiteraard is de beste manier om te kiezen voor een ledhaard, deze hebben een realistisch vlambeeld, hoeven niet bijgevuld te worden met gel of bio-ethanol en worden ook niet heet.

Geplaatst in Sfeerhaarden.

Geef een reactie